Lucidipedia.com - The world's premier lucid dreaming academy.
 
Englisch Dutch German Italian Spanish Finnish Portuguese
Translated by Harmen Prins (spotted any mistranslations?)
* Note: All other languages are out of date! Like to translate to your language? Contact us.

Hoofdpagina: Leer lucide dromen

Hoi, mijn naam is Tim Post en ik zal jouw lucide droomtrainer zijn tijdens dit online lesprogramma. Ten eerste, welkom op Lucidipedia. Bedankt voor je bezoek en interesse voor lucide dromen. Het maakt niet zoveel uit of je al ervaring hebt met lucide dromen of niet. We zullen bij het begin beginnen en daarna opklimmen naar meer complexe technieken. Ik zie dat je Lucidipedia's Dream Journal nog niet hebt gebruikt om dromen in op te schrijven. Zorg in ieder geval dat je je eigen Lucidipedia account hebt voordat we verdergaan.

Laten we starten met een beknopte samenvatting. Leren lucide dromen beslaat drie eenvoudige stappen: (1) dromen herinneren, (2) droomsignalen ontdekken en (3) dromen herkennen. Je kunt zien dat deze lesvolgorde ook terug te vinden valt in het menu. Je bent vrij om je naar eigen vrijheid door de lessen te bewegen. Maar, zorg er wel voor dat je bij de lesvolgorde blijft wanneer je nog weinig ervaring hebt met lucide dromen. Om een lucide dromer te worden moet je kunnen bouwen op een betrouwbare basis van kennis, vaardigheden en motivationele strategieen. Het is ook aan te raden voor meer ervaren lucide dromers, die kampen met moeite om lucide dromen te krijgen, zich aan de standaard lesstructuur te houden: sla niets van de inhoud over als je denkt dat je het niet volledig beheerst. Alleen als je tevreden bent met de resultaten die je boekt, ga je verder. De drie belangrijkste ingredienten om te leren lucide dromen zijn: oefenen, oefenen en oefenen.

Lang geleden maakte ik mijn eerste Nederlandse website over lucide dromen die uiteindelijk leidde tot het idee van Lucidipedia: het maken van een educatief platform waar iedere bezoeker kan leren lucide dromen. Sinds 2004 geef ik lezingen en workshops over lucide dromen voor allerlei personen en groepen (en organisaties) die geinteresseerd zijn in het bemeesteren van lucide dromen.
Deze leersectie beslaat de ervaringen en vaardigheden die ik de afgelopen tien jaar heb opgedaan. Natuurlijk waren mijn leersprongen in lucide dromen niet mogelijk geweest zonder dat ik mijn voordeel deed aan het onmisbare lucide droomonderzoek dat gedaan is door het Lucidity Institute op Stanford University in Amerika. Tijdens dit proces zal ik enkele keren naar dit nuttige onderzoek verwijzen.

Lucidity Radar

De lucide droomtechnieken die ontworpen zijn door Stephen LaBerge bij het Lucidity Institute in Amerika staan centraal in het lesprogramma van Lucidipedia. Aan de ene kant is dat natuurlijk omdat ze uiterst effectief blijken te zijn. Aan de andere kant benadruk ik dit ook omdat ik geloof dat het belangrijk is dat we af moeten van de schijnbare 'mystiek' die het fenomeen omringt. Lucide dromen is een wetenschappelijk onderzocht fenomeen en vraagt nog om veel meer onderzoek.

Mijn kennis over lucide dromen is gebaseerd op mijn eigen leerervaringen en een breed scala aan wetenschappelijke en populaire literatuur over lucide dromen. Bezoek onze literatuursectie om meer te weten te komen over interessante en leerzame boeken en films. Mocht je een boek willen kopen, maak dan gebruik van onze hyperlinks: zodoende wordt een klein deel van je aankoop automatisch verwerkt als donatie voor Lucidipedia. Bedankt voor de steun!

Zoals je hieronder kunt zien op Lucidipedia's dynamische Lucidity Radar, zijn er ontelbare rode stipjes verspreid over de wereld. Deze stipjes vertegenwoordigen alle lucide dromers die Lucidipedia gebruiken. Lucide dromen is duidelijk een populair fenomeen geworden. Daarom vinden wij het nodig om een stevig pakket aan leermaterialen hier op Lucidipedia aan te bieden die gegrond zijn in het meest recente lucide droomonderzoek.


Bookmark and Share

Snoozon
Beginner's course

Expert's course
1. Introductions
2. Revalue your bedroom
3. Setup a training schedule
4. WILD technique
5. Train prospective memory
6. Meditation (part 1)
7. Meditation (part 2)
8. Falling asleep lucidly
9. Dream exploration
10. Spinning technique

Glossary

Extras
Attend our online classes
Follow our Tweets on Twitter
Subscribe to YouTube
Subscribe to our blog